Til innholdet

Meny

For Drømmen Og For Nå

Drammen: Nå strammer vi inn på forbruket vårt!

Renteoppgangene og prisstigningen har begynt å gjøre seg gjeldende i Drammenseres økonomi. Det viser seg i forbruksmønsteret vårt, ved at det er en markant nedgang i kortbruken.

– Vi ser at folk nå virkelig merker det i lommeboka og reduserer forbruket sitt i de aller fleste kategorier. Det tyder på at renteeffekten for alvor har begynt å påvirke folks økonomi. Dette er en trend som trolig vil forsterke seg ytterligere utover høsten, sier Vidar Løbak lokalbanksjef Drammen i Sparebank 1 Sørøst-Norge.

Lokalbanksjef Vida Løbak har merket endringer i drammensernes varehandel.

Tallene som banksjef Løbak viser til, er hentet fra Drammenseres kortbruk, og oppdateres jevnlig på Konjunktur Sørøst sin side for Drammen. Her finner man oversikt med grafer man kan følge med på og se den totale kortbruken innenfor ulike kategorier til Drammensere som er kunder i SpareBank 1 Sørøst-Norge. 

 

Reduksjon i matbudsjettet

Det siste året har matvareprisene i butikken økt med 13,7 prosent, ifølge SSB. Til tross for den sterke oppgangen, viser kortstatistikken at vi nå bruker mindre på mat enn vi gjorde tidligere i år.

Tross en økning i matvareprisene er det flere som har redusert eget matbudsjett.

– Det tyder på at vi kanskje har litt mer slunkne handlekurver og jakter mer billigmerker enn tidligere. Mange av oss har rett og slett blitt mer selektive og følger nøyere med på uketilbud. Det virker også som flere er blitt flinkere til å planlegge for uka og kaster mindre mat, det er jo bra for både familieøkonomien og miljøet, sier Løbak.

 

Færre nye plagg i klesskapet

Den største nedgangen ser vi innenfor klær og sko. Det er en klar trend at mange nå har strammet inn på shoppingen av nye klær.

– På den ene siden er det jo bra om dette fører til at plagg brukes lengre og at det blir økt fokus på gjenbruk. På den andre siden kan det jo på sikt bli en utfordring for mange av klesbutikkene i byen vår. Spesielt om den store nedgangen i handlingen av sko og tekstiler vedvarer. Da kan det bli vanskelig å kunne holde alle i arbeid og levere overskudd på driften, forteller Løbak.

 

Ønsker fortsatt å gå ut og hygge oss

En bransje som fortsatt opplever god pågang, er serveringsbransjen. Vi bruker nå mer på kafe- og restaurantbesøk enn tidligere. Etter at det har vært en stigning i hele år, ser vi at det er kommet en dipp mot slutten av sommeren.

Mens handelstrendene viser en generell nedgang, viser grafer på Konjunktur Sørøst at vi drammensere fortsatt prioriterer hygge ute.

– Det var høyt trykk nå i sommer, og det var naturlig at svært mange ønsket å kose seg litt ekstra i ferien. Da hadde vi i tillegg litt ekstra å rutte med i form av feriepenger. Så er det spennede å se om det kommer en markant dipp også her, utover høsten, forteller Løbak.

 

Strammer til ytterligere utover høsten

Norges Bank har varslet enda en renteøkning i september, og da vil mange få det enda strammere. Tross alt har de aller fleste av oss vært flinke til å spare gjennom pandemien og bygge seg opp en buffer, men banksjefen ser at en del har vært nødt til å begynne å tære på den nå.

  

Vidar Løbak

– Første bud er å sette opp et budsjett over inntekter og utgifter for å få oversikt over egen økonomi. Det blir spesielt viktig fremover, særlig for alle med store boliglån. Drammensere flest ser ut til å klare renteoppgangene greit, men har du utfordringer med kostnadene, er det viktig å ta kontakt med banken for å se på mulige løsninger før det går for langt, forklarer Løbak.