Til innholdet

Meny

Microsoftteams Image (1) (1)

Kongsberg: Nå kjenner vi det på lommeboka

Renteoppgangene og prisstigningen har begynt å gjøre seg gjeldende i Kongsbergensernes økonomi. Det viser seg i forbruksmønsteret vårt, ved at det er en markant nedgang i kortbruken.

Vi ser at folk nå virkelig strammer inn, og reduserer forbruket i de aller fleste kategorier. Det viser at renteeffekten for alvor har begynt å påvirke folks økonomi. Denne trenden vil trolig forsterke seg ytterligere utover høsten, sier Torstein Aakre, Regionbanksjef Buskerud i SpareBank 1 Sørøst-Norge på Kongsberg.

Tallene som banksjefen viser til, er hentet fra Kongsbergenseres kortbruk og oppdateres jevnlig på nettsiden til Kongsberg på Konjunktur Sørøst. Her kan man finne oppdatert info om den totale kortbruken innenfor ulike kategorier til Kongsbergensere som er kunder i SpareBank 1 Sørøst-Norge. 

 

Reduksjon i matbudsjettet

På ett år har prisen på matvarer i butikken økt med 13,7 prosent ifølge SSB.

Til tross for den sterke oppgangen i matvareprisene, viser kortstatistikken at vi nå bruker mindre på mat enn vi gjorde tidligere i år.

Torstein Aakre, Regionbanksjef Buskerud i SpareBank 1 Sørøst-Norge, kommenterer tallene fra Kongsberg.

– Det tilsier at vi kanskje har litt mer slunkne handlekurver og jakter mer billigmerker nå enn tidligere. Mange av oss har rett og slett blitt mer selektive og følger nøyere med på uketilbud. Det virker også som flere er blitt flinkere til å planlegge for uka og kaster mindre mat, det er jo bra for både familieøkonomien og miljøet, sier Aakre.

 

Færre nye plagg i klesskapet

Den største nedgangen ser vi innenfor klær og sko. Det er en klar trend at mange nå har strammet inn på shoppingen av nye klær.

– På den ene siden er det jo bra om dette fører til at plagg brukes lengre og at det blir økt fokus på gjenbruk. På den andre siden kan det jo på sikt bli en utfordring for mange av klesbutikkene i byen vår. Spesielt om den store nedgangen i kjøp av sko og tekstiler vedvarer. Da kan det bli vanskelig å holde alle i arbeid og levere overskudd på driften, forteller Aakre.

 

Ønsker fortsatt å gå ut og hygge oss

En bransje som fortsatt opplever god pågang, er serveringsbransjen. Vi bruker nå mer på kafe- og restaurantbesøk enn tidligere.

Her ser vi at det har vært stigning i hele år, den mest markante oppgangen har kommet nå i sommer.

– Det er naturlig at svært mange ønsker å kose seg litt ekstra i ferien, og da har vi i tillegg hatt litt å rutte med i form av feriepenger. Så er det spennende å se om vi får en dipp utover høsten, eller om trykket for restaurantene og kafeene vedvarer, forteller Aakre.

 

Strammer til ytterligere utover høsten

Norges Bank har varslet enda en renteøkning i september, og da vil mange få det enda strammere enn nå.

Tross alt har de aller fleste av oss vært flinke til å spare gjennom pandemien og bygge seg opp en buffer, men banksjefen ser at en del har vært nødt til å begynne å tære på den nå.

 

Torstein Aakre

– Første bud er å sette opp et budsjett over inntekter og utgifter for å få oversikt over egen økonomi. Det blir spesielt viktig fremover, særlig for alle med store boliglån. Kongsbergensere flest ser ut til å klare renteoppgangene greit, men har du utfordringer med kostnadene, er det viktig å ta kontakt med banken for å se på mulige løsninger før det går for langt, forklarer Aakre.