Til innholdet

Meny

Nærområdet Kilen Brygge

Lite økonomisk optimisme å spore hos næringslivet i Sandefjord

SpareBank 1 Sørøst-Norge har tatt tempen på næringslivet i distriktet. Her kommer det frem at bedriftene i Sandefjord er pessimistiske med tanke på fremtiden.

Fredrik Thorsen 3832

– Da vi gjorde samme måling for et år siden var bedriftene i Sandefjord svakt optimistiske med en forventningsindikator på +5, men nå har pendelen snudd og bedriftene har en negativ score på -4, forteller Fredrik Thorsen.

Det er et stort gap i forventningene til bedrifter i Sandefjord og nabobyene Tønsberg og Larvik

Både privatpersoner og bedrifter er spurt

I undersøkelsen som Kantar har gjennomført for SpareBank 1 Sørøst-Norge, er både bedrifter og privatpersoner i Sandefjord blitt bedt om å svare på en rekke ulike spørsmål tilknyttet økonomi. Forventningene er så summert opp. Er det overvekt av positive forventninger, blir det en positiv score. Jo mer pessimistiske folk er, jo høyere blir minus-score.

– I tillegg har vi også denne gangen stilt andre samfunnsspørsmål som kan ha innvirkning for både næringsliv og privatpersoner, blant annet forventninger til Sandefjord kommune, forteller Thorsen.

Litt bedring i folks fremtidstro

Selv om det fortsatt er pessimisme blant folk i Sandefjord, er det bedring å spore. Nå er forventningsindikatoren på -28 i forhold til økonomiske utsikter, denne var helt nede på -41 på samme tid i fjor.

– De aller fleste med boliglån har fått merke en stor økning i levekostnadene. Selv om det ikke har vært rentehevinger fra Sentralbanken i år, spiser fortsatt rentekostnadene mye av husholdningsbudsjettet til mange boligeiere. Samtidig er det fortsatt 70 % som opplever økonomien sin romslig og balansert. Det viser at mange har klart å tilpasse seg det nye kostnadsnivået, forklarer Thorsen.

Lite store innkjøp fremover

Etter noen gode år for både detaljhandel, eiendomsmeglere og håndverkere, er det nå mindre vilje til å bruke penger innenfor disse feltene i Sandefjord. I undersøkelsen svarer 64 % at de har ingen planer om å investere i dyre kapitalvarer, bytte bolig eller pusse opp.

–Dette henger nok sammen med den at mange lenge har tæret på bufferen de bygget opp under pandemien, og at de nå har behov for å bygge opp sparekontoen igjen. For det er flere som svarer at de planlegger å spare mer og heller øke andelen bruktkjøp fremover, sier Thorsen.

Flere bedrifter har kritisk økonomi

Selv om det er flere store bedrifter i Sandefjord som gjør det svært godt, spesielt blant eksportbedriftene, er det også tøffe tider for mange. Totalt oppgir nå 36 % av bedriftene at de har trang eller kritisk økonomi.

 

De restenende 3 prosentene har svart "vet ikke".

– Fortsatt har flertallet av bedriftene sunn økonomi, men det er bekymringsverdig at så mange bedrifter også opplever å ha det trangt og kritisk. At flere sliter, speiler seg også i at det er lav investeringsvilje, liten tro på økt omsetning og mulighet til å ansette flere hos mange bedrifter, forteller Thorsen.

Fortsatt svært fornøyd med kommunen

Sandefjord er kjent som en svært næringsvennlig kommune, og det gjenspeiler seg også på svarene i undersøkelsen. Her scorer kommuneadministrasjonen og politikerne skyhøyt i forhold til de andre kommunene i regionen.

I Sandefjord svarer hele 52 % av de spurte at de er svært fornøyde eller fornøyde med hvordan kommunen legger til rette for næringslivet, mens i nabobyene Tønsberg og Larvik er det kun 19 % og 15 % som svarer det samme.

Sandefjord er fortsatt kommunen hvor flest bedrifter er fornøyd med kommunen, til tross for svingninger i bedriftenes forventninger til egen økonomi.

 –Det viser at vi har et meget godt samarbeidsklima i kommunen mellom næringsliv, næringsforening, kommuneadministrasjon og politikerne. All ære til Sandefjord kommune som sørger for forutsigbarhet og gode rammevilkår for bedriftene våre - i ellers tøffe tider, sier Thorsen.

Sandefjord