Optimisme blant bedriftene i Drammen, bedring for husholdningene
SpareBank 1 Sørøst-Norge har tatt tempen den økonomiske situasjonen i distriktet. Her kommer det frem at bedriftene i Drammen nå er svakt optimistiske, mens folk har fått litt bedre tro på fremtiden det siste året.
- I en undersøkelse gjennomført av Kantar for SpareBank 1 Sørøst-Norge svarer 75 % av drammensere at de har en balansert eller romsligere økonomi, mot 66 % for et år siden. Selv om det fortsatt er mange som sliter, er dette en markant og hyggelig forbedring, sier lokalbanksjef Vidar Løbak i SpareBank 1 Sørøst-Norge Drammen og Lier.
Mindre pessimisme blant folk
Selv om det fortsatt er pessimisme å spore blant vanlig folk er det en klar bedring. I Drammen er det nå en forventningsscore på -22. For ett år siden var den samme forventningen målt til -40. Drammensere ser også litt lysere på fremtiden enn resten av Buskerud, som har en forventningsscore på -28.
– Selv om det ikke har vært rentehevinger fra Sentralbanken i år, spiser fortsatt rentekostnadene, samt økte utgifter til mat og strøm, mye av husholdningsbudsjettet til de fleste boligeiere. Imidlertid virker det som at mange har klart å tilpasse seg det nye kostnadsnivået og fått justert økonomien sin. Flere ser også for seg at det kommer rentekutt på nyåret. Dette bidrar nok til å dra forventningene noe opp, forteller Løbak
Lite store innkjøp fremover
Etter noen gode år for både bilbransje, hytteutbyggere og båtselgere, er det nå lavere investeringsvilje å spore i Drammen. I undersøkelsen svarer 56 % at de ikke har noen planer om å investere i dyre kapitalvarer, bytte bolig eller pusse opp.
– Nedgangen her henger nok også sammen med at hele 31 % sier at de skal spare mer fremover. Noe som kan tyde på at mange trenger å bygge opp en ny buffer etter å ha tæret hardt på den de bygget opp under pandemien, sier Løbak.
Velfungerende næringsliv i Drammen
Flertallet av bedriftene i Drammen ser positivt på den økonomiske fremtiden. Næringslivet ser for seg både økning i antall årsverk, omsetning og etterspørsel. Det er samtidig 74 % av bedriftene som opplever romslig eller balansert økonomi. Bedriftene forventer imidlertid en liten nedgang i lønnsomhet.
– Selv om det generelt går bra for næringslivet i byen, er det bekymringer for økte råvarepriser, strømutgifter og kronekurs. Det er nok med på å dempe forventningene til lønnsomhet noe, forklarer Løbak.
Skepsis til lokale vindmølleparker
Det er ventet en markant økning i strømbehovet fremover, spesielt fra industrien. Det har igangsatt mange debatter om utbygging av vindkraft i regionen. Flere store prosjekter har blitt foreslått, noe som har ført til mye diskusjon. Fortsatt er det en stor overvekt av folk som ikke ønsker vindmøller i nærområdet.
– Totalt er det kun 33 % som er positive til å få dette i Drammen. Solkraft, som mange nok oftest forbinder med solceller på tak, er folk imidlertid mer positive innstilt til. Her svarer 61 % at de kan tenke seg at det etableres, noe som er høyere enn snittet i regionen som er på 53 %, avslutter Løbak.