Til innholdet

Meny

Lore Schodts Bnpioil02tu Unsplash

Venter nedgang i julehandelen

Årets mest hektiske handlemåned står for tur. Strammere økonomi og økt fokus på bærekraft er imidlertid med på å dempe julehandelen i forhold til i fjor. Det kommer frem i en ny undersøkelse som SpareBank 1 har fått gjennomført.

 

– Høy inflasjon og at mange har fått økte utgifter på grunn av de mange rentehevingene, gjør at Virke anslår en nedgang i julehandelen på 3,5 prosent i år. Det samsvarer godt med tallene fra undersøkelsen vår. Der sier 30 prosent av de spurte at de planlegger å bruke mindre penger denne julen i forhold til i fjor, forteller lokalbanksjef i Tønsberg Inger Kristin Eide hos SpareBank 1 Sørøst-Norge.


Inger Kristin Eide, lokalbanksjef Tønsberg, SpareBank 1 Sørøst-Norge.

Ned fra fjorårets rekordomsetning

I fjor utgjorde julehandelen nesten 130 milliarder kroner, viste tall fra Virke. Dette var den høyeste omsetningen for julehandelen noensinne. Da er det kanskje ikke så rart at omsetningstallene er forventet å gå litt ned, nå som vi er inne i strammere økonomiske tider. Den tendensen kjenner de også på hos to av de største kjøpesentrene i regionen. 
– Vi har merket en tydelig trend de siste to-tre månedene. Vi teller flere besøkende, men det handles mindre. Vi tror, helt klart, at høye strømpriser, økte renter, høye drivstoffpriser og høy prisstigning generelt også påvirker den delen av handelen som vi tilbyr, forteller Senterleder for Alti Nordbyen i Larvik og Alti Farmandstredet i Tønsberg Stig Eriksen. 

Stig Eriksen, senterleder ALTI Nordbyen og ALTI Farmandstredet.
Stig Eriksen, senterleder ALTI Nordbyen og ALTI Farmandstredet.

Skal bruke mindre

I undersøkelsen som Respons Analyse har gjennomført for SpareBank 1 kommer det frem at det er mange i vår region som planlegger å redusere på julehandelen. Og det er aldersgruppen 35 til 44 år som planlegger å redusere forbruket mest. Samtidig er det mange som frykter dårlig råd i januar.
– I urolige tider har folk en tendens til å holde igjen på forbruket og være litt mer forsiktig med pengebruken, noe som trolig forsterkes ytterligere i år ved at 24 prosent frykter dårlig råd i januar, forklarer Inger Kristin Eide.

Venter nedgang i butikkomsetningen etter god Black Friday

Virke anslår at butikkomsetningen før jul vil gå ned i alle fylker. Minst nedgang forventes i Rogaland med 1,0 prosent, mens butikkene i Vestfold og Telemark antas å omsette for 5,0 prosent mindre enn i desember i fjor. Hos kjøpesentrene Alti Framandstredet i Tønsberg og Alti Nordbyen i Larvik merker de at folk er mer prisbevisste nå.

– Det virker som om kundene er mer bevisste i sine innkjøpsvalg og har brukt Black Week til å gjøre mange julegaveinnkjøp til reduserte priser. Vi har nettopp avsluttet en kjempegod Black Week og en enda bedre Black Friday med økning på henholdsvis 6,4% på uka og 21% på Black Friday. De tyder på at folk tenker seg om en gang ekstra før de tar valget og handler mindre på impuls. Det kan igjen bety at vi går inn i en roligere førjulstid med mindre handel enn i fjor, slik Virke har spådd, forteller senterleder Stig Eriksen hos Alti Nordbyen i Larvik og Alti Farmandstredet i Tønsberg.  

Det ligger flere nesten nye gaver under treet i år.

Mange velger pent brukte gaver

En annen grunn til at vi kommer til å bruke litt mindre på julegaver i år, er at det er stadig flere som synes det er positivt å gi og få brukte ting som julegaver. Spesielt de unge voksne er positive til dette. Her svarer over 40 prosent at de vurderer å gjøre det i år.
– Det er blant annet mye nesten nytt sportsutstyr å få kjøpt brukt på nett. Så mange som skal gi bort typiske julegaver som slalåmski, snowboard, skøyter eller liknende, kan finner flotte gaver på Finn.no brukt. Det er både bærekraftig og økonomisk, sier Eide.

Julestemning på ALTI Farmandstredet i Tønsberg.

Liker å handle julegaver lokalt

Til tross for at julehandelen ligger an til å bli litt mer dempet enn i fjor, viser prognosene at vi kommer til å bruke mer enn vi brukte på julehandelen før pandemien. Og selv om 55 prosent av oss handler en del av julegavene på nett, er det kun 1 prosent av oss som handler alle julegavene utelukkende på nett.
– Undersøkelsen viser at over halvparten av oss kjøper inn alle gavene i desember, og at vi liker å gå i fysiske butikker og handle julegavene lokalt. Det er jo godt nytt for det lokale næringslivet nå rett før julehandelen braker løs for alvor, sier lokalbanksjefen. 

Fakta om julehandelen:

  • 30 % av alle som bor i Sørøst-Norge skal bruke mindre penger på julen i år enn i fjor
  • 77 % av de som skal bruke mindre, planlegger å gi rimeligere gaver til venner og familie
  • Selv om mange skal kutte i budsjettet, sier kun 4 % av de som bor i Vestfold og Telemark at de vil gi mindre til veldedighet. For hele landet sier 21 % at de vil kutte i veldedighet
  • Virke anslår at desemberomsetningen i butikkene vil være rundt 26 prosent høyere enn gjennomsnittsomsetningen i årets elleve øvrige måneder.
  • For butikkene i regionen vår, ventes det en nedgang i juleomsetningen på 5 %
  • 54 prosent av virksomhetene innen handel sier at de venter en negativ markedsutvikling fremover viser tall fra Virke
  • 40 % av handelsbedriftene melder at kundene nå dreier i større grad mot billigere varer ifølge Virke.
  • Hos Alti er det Klær, sko og reiseeffekter som er de bransjene som har gjort det aller best, både under Black Week og hittil i år, tett etterfulgt av spesialbutikkene.